Höyläpenkki, osa 1

Jokainen puuseppä tarvitsee jonkinlaisen työpöydän. Työskennellä voi tietysti lattiallakin, mutta sopiva pöytä tuo mukavuutta ja helpottaa työskentelyä. Höyläpenkkimalleja on runsaasti erilaisia. Eri aikakausilla ja eripuolilla maailmaa ovat lukuisat puusepät tehneet omanlaisiaan malleja ja sovelluksia.

Oma ajatukseni on tehdä ”loppuelämän” höyläpenkki. Siisti, kestävä, moneen käyttötarpeeseen sopiva, muunneltava sekä helposti purettava ja siirrettävä malli. Erilaisia malleja tutkittuani päätin tehdä oman sovelluksen niin sanotusta ”moravian workbench”-mallista. Tämänkaltainen höyläpenkki on kaiketi ollut käytössä Yhdysvaltojen Pohjois-Caroliinassa Herrnhutilaisuus-herätysliikkeen yhteisössä 1700-luvulla.

Oma verstastila on pieni, joten en halua penkkiin mitään kiinteitä puristimia tai ulokkeita, jotka voivat olla tiellä, kun pienessä tilassa penkin ympärillä hääräilee. Tilaan sopiva penkin mitoitus on karkeasti 1800x750mm. Aiemmin olen havainnut, että itselleni sopiva työpöydän korkeus on n. 90cm, joten mennään tällä mitalla tämänkin penkin suhteen.

Yleensä tämän mallisissa höyläpenkeissä toinen kansipuolisko on varattu tavara-/työkalu-/säilytyslaatikoksi, mutta halusin itselleni ehdottomasti molemmat kannet työskentelykäyttöön.

Tässäpä näkyy mitoitus kuvan kera :

Tässä osat erillään (osat ovat sen kokoisia, että niitä jaksaa yksinään kantaa ja siirrellä):

Alla kuva puuseppämestarista höyläpenkkinsä luona 1800-luvun lopussa. Kuva Museoviraston Historian kuvakokoelmasta. Ehkäpä minustakin on joskus joku kuva jossakin arkistossa nimimerkillä “puuseppämestari höyläpenkkinstä luona 2020-luvun lopulla”…

Höyläpenkki, osa 2 -kirjoituksessa käyn läpi valmista penkkiä.

Loppuun vielä pari linkkiä tämän mallisesta höyläpenkista maailmalta:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *