Tekijä

Kuka tekstejä kirjoittaa?


Olen Mika Kareinen, Ilomantsissa ’85 syntynyt sekä nuoruutensa viettänyt, ja nykyisin Enossa asuva puuseppämestari. Olen aina pitänyt puutöiden tekemisestä ja peruskoulun jälkeen ala olikin yksi ammattiunelmista. Elämä vei kuitenkin toisiin töihin, ja vasta aikuisiällä valmistuin puualan artesaaniksi Pohjois-Karjalan ammattiopistosta Otsolasta. Kiinnostus puualaa kohtaan on kasvanut vuosien varrella, ja vuonna 2021 suoritin erikoisammattitutkinnon, eli puuseppämestarin koulutuksen.

Olen päivätöissä Kontiolahdella Puuartistin verstaalla mittatilauspuuseppänä ja vapaa-ajalla teen kaikenlaisia kättentöitä, kunnostan vanhoja työkaluja, remontoin vanhaa hirstitalon pihapiiriä ja rakennan omaa käsityöverstasta. Voisin sanoa olevani tietynlainen ”elämäntapakäsityöläinen”. Muulla ajalla harrastan muun muassa jousiammuntaa sekä valokuvausta.


Miksi puu?

Pidän puusta materiaalina, koska siinä on pehmeyttä, lämpöä sekä omanlaista luonnetta. Puuta on yllättävänkin helppo veistää ja vuolla, mutta viimeisteltyjen tuotteiden valmistaminen vaatii ammattitaitoa, puun olemuksen tuntemista sekä oikeanlaiset työvälineet.

Puu on materiaalina lisäksi mitä monipuolisin, sillä siitä voi valmistaa niin kauniita koriste- ja käyttöesineitä, uniikkeja huonekaluja kuin aikaa kestäviä ja terveellisiä puurakennuksiakin.

Kättentyöt?

Käsillä tekemiseen liittyy paluu juurilleen. Tuotteet pitää suunnitella sellaisiksi, että niitä voi korjata ja huoltaa tulevien vuosikymmenten, ja ehkä jopa vuosisatojenkin, aikana. Ajattelen, että jos valmistamme tavaroita itse omilla käsillämme, niin luomme niihin jo alusta lähtien oikeanlaisen ja pitkäikäisen suhteen.

Arvostankin, materiaalista riippumatta, erilaisia käsitöitä sekä käsityömenetelmiä, niihin liittyvien taitojen ylläpitämistä ja taitavaa kädenjälkeä.

Haluan myös omalta osaltani vaalia käsityöläisyyttä ja puualaa nykypäivän yhä enemmän ja enemmän teollistuvassa sekä teknologisoituvassa maailmassa.

Luonnepuu

Työskentelen Luonnepuun parissa sivutoimisesti päivätöitteni ohella. Suunnittelen ja valmistan käyttöesineitä, koruja sekä asusteita. Kaikista parasta onkin nähdä, kun käsityönä tekemäni tuote löytää oikean asiakkaan ja tuo iloa käyttäjälleen, sekä tuleville sukupolville, vuosikausiksi eteenpäin.

– Puutöitä elämää varten –

 Luonnepuun kotisivut