Koko talvi kesämökillä?

Ostimme kesällä vanhan pihapiirin kesämökin lähettyviltä Enosta. Talo on 50-luvulla rakennettu hirsirunkoinen komistus, joka vaatii perusteellisen rempan (tulisijat, lattiat, pinnat, viemäröinti, veden tuominen sisälle, sähköt…) Talo on siis aika pitkälle alkuperäisessä kunnossa, eli ei oltu ”pilattu” remonteilla.

Mutta, sitten asiaan. Olen useamman vuotta miettinyt, että olisi hauska kokeilla kesämökillä talven yli asumista, ja nyt siihen tuli hyvä mahdollisuus.

Rahan säästön takia irtisanoimme viime kesänä Kontiolahden kerrostalovuokra-asuntomme ja asumme kesämökillä puolen kilometrin päässä remonttikohteesta. Mökki ei sinällään ole tarkoitettu talviasuttavaksi, mutta yllättävän hyvin sitä pärjää. Mökki on hirsirunkoinen, alakerrassa on tupakeittiö ja yläkerrassa yksi iso huone, joka on yhdistelmä työ- ja makuuhuoneesta. Juoksevaa vettä ei ole, mutta sisällä on hanallinen vesikanisteri ja allas, josta menee käytetyt vedet vesikanisteriin. Allasta käytetään lähinnä hampaiden ja käsien pesuun. Vieressä on järvi, josta otetaan pesuvedet, pihalla on vesipata ja liiterin takana perinteinen ulkohuussi. Lämmitys hoituu alakerran varaavalla takalla, sekä ala- ja yläkertojen 1,5kW sähköpattereilla. Sähköt siis löytyvät. Tämä auttaa siihen, että voi tietokoneilla etätöitä tehdä ja ruokaa laittaa hellalla sekä uunissa.

Muutamia havaintoja asumisesta näin talven puolivälissä:

 • Yllättävän hyvin sitä pärjää ilman juoksevaa vettä. Kuljetan töistä juomavettä 5l kanistereissa. Mökillä ei ole kaivoa, eikä remonttikohteessa ole vielä kunnossa olevaa kaivoa. Pesu- ja tiskivedet otamme avannosta järvestä ja lämmitämme vedet vesipadalla. Tähän auttaa erittäin paljon se, että saan pyykit pestyä työpaikallani aina tarpeen vaatiessa. Kolme kappaletta 5l kanistereita kierrossa on aika hyvä määrä kahdella ihmiselle ja koiralle. Välillä kannan yhden kanisterin ja välillä kaksi kanisteria kerrallaan repussa.
 • Suihkussa voi hyvin käydä ulkoilmassa vaikka 20 asteen pakkasessa. Mökkisauna on vielä remontin alla, ja välikaista telttasaunaa ei jaksa lämittää edes joka viikko. Jos tuulee ja sataa tai tulee ja on pakkasta, niin sitten kaipaa aika nopeasti jonkinlaista tuulensuojaa suihkujen ajaksi järven rannalla ollessa. ”Ämpärisuihku” on erittäin luksusta näin kantovesikiinteistössä eläjälle. 10 litran pohjasta reitetyn vesiämpärin nostamalla roikkumaan päätä hieman korkeammalle (joko puun oksaan, grillikatoksen kattoputkeen tai saunan kattoon), saa noin minuutin mittaisen runsaan vesisuihkun. Kaksi ämpärillistä on jo erittäin mukava suihkukokemus, ja kolme ämpärillistä tuntuu jo luksukselta.
 • Yläkerran makuuhuoneen lämmöksi riittää hyvin 13 astetta. Paksun peiton alla nukuttaa paremmin, kun huoneilma on viileämpi. Jos tilassa oleskelee päivällä, niin lämpötilaa voi tilapäisesti nostaa sähköpatterilla hieman korkeammaksi.
 • Alakerran tupakeittiössä lämpötila on meillä noin 16 astetta. Varaavaa takkaa lämmitetään päivittäin ja apuna on sähköpatteri. Villapaitaa päälle ja villasukkia jalkaan, niin lämpötila on täysin sopiva! Samojedi/lapinkoira-miximme myös tykkää, kun ei ole sisälle liian kuuma.
 • Alakerran lattialämpötila on mennyt kovilla pakkasilla jopa pakkasen puolella. Tämän huomasi siitä, kun koiran juomakuppi oli jäätynyt… Tästä on kyllä se hyvä puoli, että kaikkea ruokaa ei tarvitse säilyttää välttämättä jääkaapissa vaan ruokia voi pitää lattioilla alakerran seinän vierillä!
 • Vaikka yläkerta on huonommin eristetty (tilassa on kaksi ulko-ovea sekä yksi iso yksinkertainen ikkuna) niin oleskelu on toisaalta mukavampaa kun yläkerran lattia tuntuu lämpimältä. Alakerran lattia on mökin huonosta lattiasta johtuen erittäin kylmän tuntuinen (vaikka lattialla on paljon mattoja nyt talven aikana).
 • Mökille ei pääse autolla, eikä niitä saisi edes lämmitykseen tässä mökkitontilla. Jätämme autot siis remonttikohteen pihaan aina piuhan päähän. Remonttikohteeseen on hankittu etäohjattavat pistorasiat, että autot saa lämmitykseen tarvittaessa sekä lämmityksen ajastaminen on helppoa. Mökille ei ole aurattu tietä koko matkalla, vaan päivittäinen kulkeminen pitää polun hyvin auki.
 • Eräsauvat ovat hyvä hankinta päivittäin mäkiä kävellessä. Polku on välillä liukas ja sauvat estävät hyvin kaatumisen sekä niistä saa hyvin voimaa kun on enemmän tavaroita kannettavana ylämäkeen.
 • Ulkohuussin jäätyminen ja tyhjentäminen on talvella hankalahkoa. Jos olisi tulevina talvina tiedossa myös mökillä asuminen läpi talven, niin tähän varautuisin hieman paremmin.
 • Kirkas, kestävä ja ladattava otsalamppu sekä pitkävartiset lämpimät saappaat kuuluvat päivittäisiin varuste- ja pukeutumisvalintoihin.

On erittäin hankala kuvitella muuttavansa tämän talven jälkeen minnekään kerros- tai rivitaloasuntoon. Onhan se kerros- ja rivitaloasunnossa asuminen paljon helpompaa ja huolettomampaa. Ihmisillä jää aikaa muuhun kuin valitsemansa asuintapansa vaatimien ”puhteiden” tekemiseen, mutta onhan tämä sellaista juurilleen palaamista, että elämän kiireet ja stressipyörä unohtuvat. Isona plussana mökillä asumisessa on luonnonläheisyys, maisemat ikkunasta, oma rauha, pimeys, pikkukylän fiilis, yölliset tähtitaivaat kuin vuodenaikojen konkreettinen seuraaminen.

Malttamattomana odotan lumien sulamista ja remontin isompaa jatkamista!

 • Nimimerkki: Ensi talvena omassa kodissa asuja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *