Shou Sugi Ban / Hiilletty puupinta

Olen ollut kesästä 2023 lähtien tekemisissä paljon hiilletyn, eli poltetun puupinnan kanssa. Tämä käsittelymenetelmä tunnetaan maailmalla joko Shou sugi ban- tai Yakusagi -nimillä. Tässä galleriassa on ottamiani lähikuvia erilaisista hiilipinnoista sekä poikkileikkauskuvia puumateriaalista.

Puun pintaa poltetaan avotulella, jolloin se hiiltyy ja antaa suojaa lahoamista, hyönteistuhoja sekä kosteutta vastaan. Hiilletty pinta on myös ulkonäöltään ainutlaatuinen ja jokainen hiilletty lauta tai lankku on omannäköisensä uniikki yksilö.

Hiilletty pinta voidaan jättää sellaiseksi tai suojata esimerkiksi puuöljyllä. Öljyäminen sitoo hiilen paremmin kiinni eikä pinta enää pahemmin tahraa.

Vaihtoehtoisesti pinnasta voidaan puhdistaa irtoava musta hiiliaines pesemällä ja harjaamalla. Tällöin hiiltyneen pinnan alta paljastuu tummanruskeaksi palanut lämpimän kaunis pinta. Voimakkaammin harjaamalla havupuiden pehmeämpi puuaines voidaan puhdistaa käsittelemättömälle puupinnalle asti, jolloin pintaa voidaan myös värjätä.